Özellikleri
Bu türün uzunluğu ortalama 19 cm'dir. Doğal renkleri sarı, beyaz ve yeşil olmasına karşılık, yapay seçilim sonucunda yüzlerce değişik renkte muhabbetkuşu elde edilmiştir.
Hemen hemen tümünün yüzünde benekler ve üst bölümlerinde sık sıralı çizgiler vardır. Erkek ve dişi birbirine benzerse de gagalarının tabanındaki tüysüz deri mevsime bağlı olarak renk değiştirebilir.Yavru erkeklerde bu deri pembedir,zamanla maviye döner.Dişilerde yavruyken beyaz olan deri, hayvan yaşlandıkça pembe-kahverengiye döner.Ancak bu durum bazı mutasyonlarda farklılık gösterir.(parçalılar,albino,lutino...)bu mutasyonlarda erkeğin burnu üzerindeki deri pembe-eflatun iken dişininki beyaz-kahverengi olur.Normal muhabbet kuşlarında görülen iris halkaları bu mutasyonlarda hiç çıkmadığı için hep yavru muhabbet kuşu görünümü verirlerve yaşlarını anlamak çok zordur.
Erkek muhabbet kuşları dişilere nazaran daha hareketli ve konuşkan olurlar
Muhabbet kuşları ortalama 1 yaşında iken ergen olur. Dişi muhabbet kuşları 4-5, erkekler ise 5-6 yaşından sonra çökerler. Muhabbet kuşları ortalama ömrü 9-11 yıl arasındadır. Muhabbet kuşları beslenme şekilleri yaşadığı yer gibi faktörlere göre daha uzun veya daha kısa yaşayabilirler.
Evcil hayvan olarak evlerde beslenen muhabbet kuşları yavruyken alınıp, sevgiyle büyütüldüklerinde kafes dışında uzun süreli tutulabilirler. Öğretilen basit kelimeleri taklit edebilir, elle beslenebilirler. Oldukça sıcakkanlı bu hayvanlar bazen gürültücü ve yem yerken fazlaca dağınık olabilirler. Bu davranışlar kuşun stresli olmasından ya da kızışmış olmasından kaynaklanabilir.
Yaşam şekli
Doğal ortamları olan Avustralya otlaklarında büyük sürüler oluşturan bu kuşlar, tohumla beslenir ve ağaç kovuklarında koloni halinde ürerler. Dişiler yuvalara yılda 6 kez 1-8 yumurta[kaynak belirtilmeli] bırakırlar. Muhabbet kuşları genellikle çok narin yapılıdırlar ve çok zekidirler. Sıcakkanlı ve sempatik hayvanlardır